Bokföring

onsdag 30 december 2009

Gott nytt år

Vi på Bokföring önskar er alla ett riktigt Gott Nytt år med många bra bokföringstips.

onsdag 2 december 2009

Julmiddag, julbord och julgåvor

Julmiddag, julbord

Julmiddagar (julbord etc) för kunder faller under representation och för att de ska vara avdragsgilla krävs som vanligt ett omedelbart samband med företagets verksamhet, t ex att juliddagen sker i samband med affärsmöten. Avdraget för extern representation och därmed julmålmiddagar är 90 kr exklusive moms per person.

Julgåva

För att en julgåva (räknas som representationsgåva) ska bli avdragsgill krävs ett omedelbart samband med företagets verksamhet, på samma sätt som övrig representation, t.ex. i samband med avslutade förhandlingar. Julgåvans värde måste vara skäligt, max 180 kr exkl moms per person. Dyrare julgåvor kan betraktas som mutor, tänk på det.

tisdag 1 december 2009

Vilka lagar styr bokföringen?

Bokföringslagens (BFL) regler om löpande bokföring och arkivering gäller alla bokföringsskyldiga. BFN har, i syfte att förtydliga bokföringslagens regler, gett ut följande vägledningar:

* Löpande bokföring
* Verifikationer
* Räkenskapsinformation och dess arkivering

Av 6 kap. BFL framgår också hur den löpande redovisningen ska avslutas. För enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut har BFN gett ut en separat vägledning (K1). Även för mindre aktiebolag finns en vägledning (K2) med förenklade regler framtagen. För icke-noterade företag som ska upprätta årsbokslut eller årsredovisning finns flera redovisningsnormer utgivna av BFN. BFN har i en tabell sammanställt vad som får tillämpas av icke-noterade företag som inte tillämpar något K-regelverk.